Om oss

Om oss


Historia

SGV Forging in Skultuna AB är det äldsta av två företag som ingår i AM Stacke Group. Det ägs av börsnoterade bolaget Amnode AB.

Vår historia börjar dock redan år 1607 när den dåvarande kung Karl IX bestämt sig för att starta en svensk mässingindustri. Orten Skultuna lämpade sig väl, då det fanns både vattenkraft att tillta och skogar runt omkring för att kunna tillverka träkol.

Mycket har hänt sedan dess och vi har fortsatt att varmpressa metaller det vill säga smide, i mässing men också koppar och aluminium. Vi tillverkar produkter som ventiler, kopplingar inom VVS, komponenter för växellådor och bromssystem till fordon. Men även kopplingar och fästelement till högkraftsindustrin inom elektronik.

Tillverkning

Ofta när vi smider ett ämne sparar vi mycket material och vi får då ett ämne att bearbeta. Våra kunder köper både ämnen för att själva förädla men vi utför även bearbetning till färdiga produkter. I mässing har vi kapacitet att smida detaljer från några gram i styckevikter upp till 25 kg. Vi smider ca 800 ton mässing och ca 30 ton koppar per år. Aluminium har inte varit någon stor råvara för oss men efterfrågan har ökat bland våra kunder. Därför har vi nu utökat vår verksamhet med smidda produkter i aluminium.

Vi har 3 presslinor för varmsmide som består av att varje presslina värmer ett kapat materialämne. Därefter smids ämnet och kyls ned på ett svalbord och man ren klipper för att sedan få en färdig detalj. Alla dessa moment sker helautomatiskt.

Vi har även traditionella pressar som hanteras utav robotar eller styrs manuellt. Vår nyaste investering är en skruvpress av märket Siempelkamp från Tyskland. Den har en presskraft på 1250 ton vilket gör oss unika i norra Europa.

Vår tillverkning sker med eget inköpt material men även material som kunden tillhandahåller. Vi tillverkar i serie från något 1000-tal per order till volymer omkring 1 miljon av samma artikel. Med leveranser främst till Norden, Europa samt Sydamerika.

Alltid med kunden i största fokus för att ge den allra bästa service och bli ett självklart förstahandsval för dig som kund.